Зошто е важно да се носат очила за сонце?

Очилата за сонце се повеќе од само моден додаток, тие имаат важна функција во заштитата на Вашите очи од штетните УВ зраци на сонцето.

Квалитетните очила за сонце не служат само за привлекување внимание и за надополнување на изгледот, туку се и неопходна заштита од опасното УВ зрачење. Очите се десет пати почувствителни на УВ зраците отколку кожата, а овие зраци можат и трајно да го оштетат видот.

 Сончевите УВ зраци можат да бидат штетни за Вашите очи и може да предизвикаат низа проблеми, вклучувајќи катаракта, макуларна дегенерација и други. Носењето очила за сонце со УВ заштита може да ви помогне да ги заштитите Вашите очи од овие штетни зраци.

Отсјајот од сонцето може да биде досаден, па дури и да биде опасен кога возите. Очилата за сонце со поларизирани леќи може да помогнат да се намали отсјајот и да се олесни гледањето во услови на силна светлина.

Заштитете ги очите од сина светлина. Покрај УВ зраците, сонцето испушта и високо-енергетска сина светлина, која може да биде штетна за Вашите очи. Некои очила за сонце се специјално дизајнирани да ја блокираат сината светлина, што може да помогне да се заштитат очите и да се намали напрегањето на очите.

Покрај овие придобивки, очилата за сонце се и одличен моден додаток кој може да помогне во комплетирањето на секој аутфит. Затоа, следниот пат кога ќе излезете на сонце, не заборавајте да ги земете Вашите омилени очила и да ги заштитите Вашите очи.

Сподели
Facebook
Twitter
LinkedIn